Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ !!! ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ !!!



Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΣΕ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΛΛΟ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ......ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΕ !!!













Ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας και τον Δήμο Τρίπολης, διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για να τιμήσει το θρησκευτικό προσκύνημα του 1821, καθώς στον Ναό της Παναγιάς στο Χρυσοβίτσι προσευχήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (2 Απριλίου 1821) και είπε την πασίγνωστη φράση του «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».
Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός εορτάστηκε τη Κυριακή και αυτό δεν είναι άλλο από την πρώτη ελεύθερη επαναστατική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση των Ελλήνων, καθώς στο Χρυσοβίτσι υπεγράφη στις 28 Απριλίου 1821 το ιστορικό έγγραφο με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Κολοκοτρώνης και παράλληλα διορίστηκε η περίφημη πενταμελής Εφορία με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη.
Οι εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και σκοπός του Συλλόγου είναι να καθιερωθεί το προσκύνημα ως εκδήλωση, αφού αναγνωρισθεί με Προεδρικό Διάταγμα και μαζί με τις εκδηλώσεις στου Πάπαρι (πρώτο στρατόπεδο των Ελλήνων), στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στην Τρίπολη να αποτελέσουν ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα περνούν τα μηνύματα του αγώνα των προγόνων μας στους νεότερους.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία του χωριού, καθώς και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.  Παρόντα ήταν μέλη του Σκοπευτικού Συλλόγου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας που δεν λείπουν ποτέ από τον εορτασμό του Γέρου του Μοριά και τα οποία με τους τουφεκισμούς τους τίμησαν την μεγάλη ημέρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.