Κυριακή 14 Μαΐου 2017

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΠΟΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ !!!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ ???
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ''ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ''  ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΟΥ .......
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ....ΛΩΛΟ......ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑ !!!








Ποινή φυλάκισης 18 μήνες με τριετή αναστολή επέβαλε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο, πρώην Γενικό Διευθυντή της εταιρείας HELECTOR Cyprus στο πλαίσιο εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κρίθηκε ένοχος μετά από δική του παραδοχή στην κατηγορία 78 σε σχέση με το αδίκημα του Δεκασμού Δημόσιου Λειτουργού, κατά παράβαση του άρθρου 100(β) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154. Με βάση τις λεπτομέρειες του αδικήματος, σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ 2009 και 2010, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε μίζες στον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση σε διετή φυλάκιση, συνολικού ύψους €310.000, για να βοηθήσει στην προώθηση αποπληρωμής των καθυστερημένων χρεώσεων του ΧΥΤΑ Πάφου προς την εταιρεία HEECTOR Cyprus.
Επιβάλλοντας την ποινή φυλάκισης 18 μηνών, το Δικαστήριο θεώρησε στην απόφασή του πως η περίπτωση του κατηγορούμενου είναι κατάλληλη για να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια για αναστολή της ποινής.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Σταύρος Σταύρου, χωρίς να παραγνωρίζεται η σοβαρότητα του αδικήματος, το Δικαστήριο θεωρεί ότι ο περιθωριακός ρόλος του κατηγορούμενου στη διάπραξη του αδικήματος, η μη αποκόμιση οποιουδήποτε οφέλους και η μη δίωξη αυτών που φαίνεται να είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση σε συνάρτηση με τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορούμενου, το λευκό ποινικό μητρώο, το γεγονός ότι είναι πατέρας ανήλικης της οποίας έχει τη φύλαξη λόγω της εργασίας της συζύγου του, την παραδοχή, τη μεταμέλεια και τη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές για εξιχνίαση της υπόθεσης δικαιολογούν την αναστολή.
Σύμφωνα με τα παραδεχτά γεγονότα της υπόθεσης τα οποία περιλαμβάνονται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διετέλεσε Διευθυντής της HELECTOR Cyprus από τις 15/05/2007 έως τις 05/07/2010, λαμβάνοντας οδηγίες από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της μητρικής εταιρείας (Ηλέκτωρ Α.Ε.) Αθανάσιο Κατρή, στον οποίο και λογοδοτούσε. Ο κ. Γιαννακόπουλος, κατόπιν οδηγιών του Αθανάσιου Κατρή παρέδιδε χρήματα προς τον Σάββα Βέργα, ο οποίος, ακολούθως, τα διαμοιραζόταν με άλλα πρόσωπα. Στη συνέχεια, με την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την Κύπρο, τα χρηματικά ποσά εδίδοντο στον Σάββα Βέργα από τον Ιωάννη Κοκότση, ο οποίος κατέβαλε ποσά ύψους €456.600.
Στην απόφασή του το Κακουργιοδικείο υπενθυμίζει ότι για το αδίκημα της δωροδοκίας (άρθρο 100(β) του Π.Κ.) προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης 7 ετών ή/και χρηματική ποινή μέχρι €100.000, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι κατά το χρόνο όμως που διαπράχθηκε το αδίκημα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (μεταξύ 09/01/2009 μέχρι 21/04/2010) η προβλεπόμενη ποινή ήταν μέχρι 5 χρόνια φυλάκισης και κατά συνέπεια αυτή την ποινή έλαβε υπόψη.
Σημείωσε επίσης πως παρά τη σοβαρότητα του αδικήματος και τη διαπιστωθείσα ανάγκη για επιβολή αυστηρών ποινών στα αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, αναγνωρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση συντρέχουν σοβαροί μετριαστικοί παράγοντες τους οποίους οφείλει, καθηκόντως, να λάβει υπόψη. Παράγοντες όπως «η ηλικία, το λευκό μητρώο του κατηγορουμένου, η παραδοχή, η μεταμέλεια και η συνεργασία του για την διαλεύκανση της υπόθεσης, σε συνάρτηση και με την εκφρασθείσα πρόθεση του να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας, συνιστούν σημαντικούς μετριαστικούς παράγοντες» τονίζεται.
Το Δικαστήριο έλαβε επιπλέον υπόψη το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος στην παρούσα υπόθεση παρέδωσε απλά στον Σάββα Βέργα τα ποσά που του έδωσε το διευθυντικό στέλεχος και μέτοχος της ενδιαφερόμενης εταιρείας, χωρίς να αποκομίσει ή να αναμένει ο ίδιος οποιοδήποτε προσωπικό όφελος, αλλά και το ότι όπως υποδείχθηκε από το συνήγορο του Θανάση Κορφιώτη, είχε σημαντικό κόστος επειδή αρνήθηκε να συνεχίσει την αναφερθείσα πιο πάνω παράνομη πρακτική.
Το Κακουργιοδικείο έλαβε περαιτέρω, υπόψη το γεγονός ότι άτομα που είχαν ενεργότερο ρόλο και εμπλοκή στην όλη υπόθεση δεν έχουν διωχθεί.
Καταληκτικά σε ό,τι αφορά την επιβολή ποινής το Κακουργιοδικείο τόνισε ότι η σοβαρότητα του αδικήματος και η ανάγκη για επιβολή αυστηρής τιμωρίας καθιστά την επιβολή ποινής φυλάκισης αναπόφευκτη.
Το Κακουργιοδικείο ως εκ τούτου επέβαλε στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ποινή φυλάκισης 18 μηνών κάνοντας ωστόσο την ίδια ώρα αποδεκτή την εισήγηση του συνηγόρου του κατηγορουμένου για αναστολή της φυλάκισης.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, έχοντας επανεξετάσει όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στην απόφασή, τόσο σε σχέση με τις περιστάσεις διάπραξης του αδικήματος, όσο και με τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου, το Δικαστήριο κρίνει πως η περίπτωση είναι κατάλληλη για να ασκηθεί η διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου υπέρ της αναστολής.
«Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του αδικήματος, θεωρούμε ότι, ο περιθωριακός ρόλος του κατηγορούμενου στη διάπραξη του αδικήματος, η μη αποκόμιση οποιουδήποτε οφέλους και η μη δίωξη αυτών που φέρονται να είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση, σε συνάρτηση με τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορούμενου (λευκό μητρώο, πατέρας ανήλικης της οποίας έχει τη φύλαξη λόγω της εργασίας της συμβίας του), την παραδοχή, τη μεταμέλεια και τη συνεργασία του με τις αστυνομικές αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης, δικαιολογούν την αναστολή» σημειώνεται.
Ως εκ των ανωτέρω το Κακουργιοδικείο εξέδωσε, διάταγμα αναστολής της ποινής φυλάκισης για περίοδο 3 ετών από σήμερα ενώ διέταξε και όπως επιστραφεί στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το ποσό των €80.000 που είχε καταβάλει ως εγγύηση.
Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο για την υπόθεση ΧΥΤΥ - ΧΥΤΑ περιλαμβάνει 16 κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν συνολικά 104 κατηγορίες. Σε προγενέστερο στάδιο επιβλήθηκε ποινή, κατόπιν παραδοχής, στον πρώην Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα. Για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους 11 φυσικά και 3 νομικά πρόσωπα), οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, η υπόθεση έχει προγραμματιστεί για ακρόαση στις 15, 16 και 17 Μαΐου 2017.
Οι υπόλοιποι 14 κατηγορούμενοι είναι οι Δημήτριος Πατσαλίδης (Δημοτικός Υπάλληλος), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Χρίστος Πέτρου (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Imad Baqle (Μηχανικός Μηχανολόγος), Ευτύχιος Μαληκίδης (πρώην Διευθυντής ΣΑΠΑ), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.