Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ......

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΙ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!
ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.....ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ....Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟΥ !!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ

Λονδίνο   06-09-2016
Κυριάκος  Γκίκας
Παύλου Κουντουριώτη 2
Γραμματικό – Αττικής
Τ.Κ. 19007




ΠΡΟΣ



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΒΟΥΡΝΑΖΟΥ 4 & ΤΣΟΧΑ - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΥΖΕΥΞΙΣ Τ.Κ. : 11521
ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ

&&

Εισαγγελία Περιβάλλοντος

&&

Περιφέρεια Αττικής

&&
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ




Φίλες και Φίλοι


Συνημμένο το πλήρες έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διευκρινίζει ότι από την Ε.Ε.  δίνεται προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έργων και νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων όταν τηρούνται πλήρως οι στόχοι της ιεράρχησης των αποβλήτων, δεν παρεμποδίζεται η χωριστή συλλογή και δεν υπάρχει κίνδυνος πλεονάζουσας δυναμικότητας.
Δεν είναι επιλέξιμη η κατασκευή νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής -ΧΥΤ (ακόμη και υπολειμμάτων-ΧΥΤΥ πολλώ δε μάλλον σύμμεικτων-ΧΥΤΑ), παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ θα χορηγείται χρηματοδότηση για νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειμματικών αποβλήτων (όπως η αποτέφρωση ή η μηχανική βιολογική επεξεργασία ),μόνο σε περιορισμένες και καλώς αιτιολογημένες προτάσεις.

Συνεπώς, θα πρέπει να δίνονται κίνητρα και να εφαρμόζονται πολιτικές για να μετατοπιστεί το βάρος της διαχείρισης αποβλήτων σε ανώτερα ιεραρχικά στάδια: κατά σειρά προτεραιότητας πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αξιοποίηση. 

Σήμερα στην Ελλάδα σε ποια Περιφέρεια με το ΠΕΣΔΑ -εγκεκριμένο ή υπό διαμόρφωση- και σε ποιό Δήμο με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων,   δίνεται προτεραιότητα στα ανώτερα και ποιοτικότερα στάδια διαχείρισης αποβλήτων ??
Ποια Περιφέρεια ή ποιός Δήμος προωθεί ουσιαστικά με μέτρα, κίνητρα/αντικίνητρα και σχεδιασμό εγκαταστάσεων την πρόληψη την επαναχρησιμοποίηση και την διαλογή στην πηγή??  Να εξετάσουμε την Περιφέρεια Αττικής και να δούμε τι γίνεται εκεί ?? Θα ηταν ΕΝΑ καλό Case Study !!!!!

Στην ουσία όλοι ζητούν χρηματοδότηση για την κατασκευή μεγάλων ΧΩΡΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ (ΧΥΤ) γιατί αναμένουν μεγάλους όγκους αποβλήτων (είτε σύμμεικτων είτε υπολειμμάτων διαλογής), ακόμη μεγαλύτερους από αυτούς που ομολογούν στις μελέτες τους,  καθώς οι πραγματικές επιδώσεις των μονάδων διαλογής συμμείκτων ή των ΚΔΑΥ (που υποτίθεται ότι παραλαμβάνουν μπλε κάδο με προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα) θα είναι πολύ μικρότερες από τις προσδοκώμενες (δηλαδή κατά κοινή ομολογία ανάκτηση του 30-35% % των ιδεατά ανακυκλώσιμων ή των ζυμώσιμων) και υγειονομική ταφή των υπολοίπων ως υπόλειμμα. Γι αυτό οι εργολάβοι-κατασκευαστές των μεγάλων μονάδων μηχανικής διαλογής των συμμείκτων γελάνε και χαίρονται με αυτούς τους σχεδιασμούς: Γιατί και θα πληρωθούν την κατασκευή των εργοστασίων διαλογής συμμείκτων ή προδιαλεγμένων μπλε κάδου και θα πληρωθούν τη λειτουργία των εργοστασίων διαλογής (με εξασφαλισμένη τιμή ανά τόνο διαλογής-τονοδιαλογή) και ακολούθως θα κατασκευάζουν και θα λειτουργούν μεγάλους ΧΥΤ και μονάδες κομποστοποίησης που θα παράγουν ακατάλληλο κομπόστ (Compost Like Output-CLO ....o sic ;όρος) που πάλι θάβεται ή χρησιμοποιείται ως υλικό επιχωμάτωσης-κάλυψης των σκουπιδιών στους ΧΥΤ και θα πληρώνονται ανά τόνο υπολείμματος που θάβουν. 

Και όταν αναφέρουμε μεγάλους όγκους αποβλήτων εννοούμε ότι μεγάλο ποσοστό της συνολικά παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων αναμένουν/σχεδιάζουν ότι θα οδηγηθούν αναγκαστικά στη χείριστη περιβαλλοντικά λύση της υγειονομικής ταφής, καθώς δεν αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν προωθούνται οι μελέτες οι σχεδιασμοί, η ευαισθητοποίηση του κοινού, τα κίνητρα, τα μέτρα, οι εξοπλισμοί και οι εγκαταστάσεις που θα περιορίσουν τον παραγόμενο όγκο σκουπιδιών, ή θα εκτρέψουν απορριπτόμενα υλικά (ως σκουπίδια) για επαναχρησιμοποίηση ή θα εκτρέψουν σημαντικό ποσοστό αποβλήτων προς ανακύκλωση (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα, ξύλα κ.α.) ή προς κομοστοποίηση (οργανικά υλικά, υπολείμματα τροφής-αποφάγια και φυτικά υπολείμματα-κλαδέματα), ώστε η εναπομείνασα ποσότητα που δεν επιδέχεται ανακύκλωση ή άλλη αξιοποίηση να είναι το ελάχιστο δυνατό κλάσμα της συνολικά παραγόμενης. 
Ακόμη όμως και για αυτό το ελάχιστο υπολειμματικό κλάσμα που προκύπτει με την εξάντληση της προσπάθειας σε προηγούμενα ανώτερα στάδια διαχείρισης η λύση της υγειονομικής ταφής είναι η χείριστη και προκρίνονται άλλες όπως η Μηχανική Βιολογική Επεξεργασία (ΜΒΑ) και η αποτέφρωση που είναι ανεκτές για περιορισμένη εφαρμογή και για τις οι οποίες σε κάθε περίπτωση απαιτείται ειδική αιτιολόγηση.


Ο απόλυτος ευτελισμός - εξευτελισμός της έννοιας της κυκλικής οικονομίας.

Πληρώνουμε κάποιους για να ''χαϊδεύουν'' και να ''χτενίζουν'' ένα αξιοποιήσιμο απόβλητο με περιεχόμενη αξία γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι στο τέλος το μεγαλύτερο ποσοστό του θα το θάψουμε! Γιατί από κακής ποιότητας πρώτη ύλη δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε καλό-ποιοτικό  τελικό προϊόν! Από σάπιο κρέας με πολύ λίπος δεν γίνεται να φτιάξουμε λαχταριστό και υγιεινό φιλέ μινιόν!  Από ρυπασμένα σύμμεικτα σκουπίδια δεν μπορεί η καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία διαλογής (με μαγνητικούς, βαρυτικούς, και εξελιγμένους οπτικούς διαχωριστές) στο πιο σύγχρονο εργοστάσιο διαλογής να εξάγει/διαχωρίσει  ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά (μέταλλα, πλαστικό χαρτί, γυαλί). Είναι διαπιστωμένο και μετρημένο στην πράξη από τους εργολάβους τέτοιων εργοστασίων διαλογής ότι η οικονομικά βιώσιμη διαλογή σε εργοστάσια συμμείκτων πιάνει ταβάνι στο 30-35% των εισερχομένων. Δηλαδή από αυτό το ποσοστό και πάνω η σχέση: αξία παραγόμενου προϊόντος/κόστος κόστος παραγωγής είναι <1 και είναι αντιοικονομική/ζημιογόνα. Με άλλα λόγια από εκεί και πέρα αρχίζει να χρηματοδοτεί την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών ο παραγωγός, δηλαδή ο πολίτης -ξανά- ενώ το παραγόμενο ανακυκλώσιμο προϊόν είναι τόσο φτωχής ποιότητας που δεν το αγοράζει κανείς στην αγορά ή εάν ενδεχομένως το αγοράζει σε εξευτελιστική τιμή, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, μάλλον το προορίζει για ενεργειακή αξιοποίηση-καύση παρά για ανακύκλωση. Και εάν ζυμώνουμε τα διαχωρισμένα από σύμμεικτα οργανικά για να παράξουμε εδαφοβελτιωτικό υλικό-κομπόστ, τότε αυτό είναι επιμολυσμένο/δηλητηριασμένο από τα τα υπόλοιπα συνδιατεθιμένα απόβλητα και τόσο κακής ποιότητας που είναι ακατάλληλο για αξιοποίηση στις καλλιέργειες και κατευθύνεται μόνο για ταφή σε ΧΥΤΑ ή σε κάποιες περιπτώσεις για αποκατάσταση εξοφλημένων λατομείων ή την κατασκευή αναχωμάτων ή την ανάπλαση απογυμνωμένων εδαφικά περιοχών. Σε απλά Ελληνικά ρίχνουμε λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και επιβαρύνουμε το περιβάλλον! Εάν αυτή η διαχείριση μετρηθεί/αποτιμηθεί αποκλειστικά οικονομικά και παραβλέψουμε το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος θα ήταν προτιμότερο να θάψουμε εξαρχής αυτά τα σκουπίδια, αντί να τα περιφέρουμε σε εργοστάσια υποτιθέμενης διαλογής (συγκρίνοντας το οικονομικό κόστος  και μόνο των σημερινών αποτελεσμάτων μηχανικής διαλογής με αυτό της ταφής).  

Άρα είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση και να πάμε από την αρχή ...όχι με την όπισθεν του φορτηγού μεταφοράς προς ανατροπή των σκουπιδιών σε ένα ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ , όπως ..σοφά... προβλέπει το ΤΣΔ της Τρίπολης!!!
αλλά με συνείδηση και ευθύνη και την απόλυτη πεποίθηση και αδιαμφισβήτητη επιστημονική αλήθεια ότι το σκουπίδι ή δεν το παράγεις (πρόληψη) ή όταν το παράγεις η ορθή/ασφαλής περιβαλλοντικά και οικονομική διαχείριση είναι να το διαχωρίσεις σωστά και ανά είδος, αμέσως με την παραγωγή του (διαλογή στην πηγή). 

Οι μονάδες διαλογής ή αξιοποίησης αποβλήτων (ΚΔΑΥ και μονάδες ζύμωσης-κομποστοποίησης οργανικών) είναι πράγματι παραγωγικές όταν είναι προσανατολισμένες σε διακριτούς τύπους άρα και ρεύματα  προδιαλεγμένων αποβλήτων (χαρτί, πλαστικό, γυαλί μέταλλο κλπ διαλεγμένων στην πηγή από τον παραγωγό-πολίτη), δηλαδή όταν υποδέχονται καλής ποιότητας προδιαλεγμένα  υλικά και κάνουν τελική διαλογή (ξεσκαρτάρισμα) σε αυτά τα ποιοτικά υλικά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν ψηλά ποσοστά ανάκτησης (άνω του 80% ανακυκλώσιμο κλάσμα και <20% υπόλλειμα επί των διαλεγμένων στην πηγή και χωριστά συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών. 

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή από την μετατόπιση του βάρους της διαχείρισης των σκουπιδιών στα αρχικά-ανώτερα στάδια κουβαλάει νερό στο μύλο των εργολάβων των σκουπιδιών και βλάπτει το περιβάλλον και την τσέπη μας.


Με Τιμή

Κυριάκος Γκίκας



ΥΓ – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα ΔΕΝ έχει δείξει ενδιαφέρον για την περίφημη Μονάδα ανακύκλωσης στο Ζευγολατιό Κορινθίας με το μηδενικό υπόλειμμα??????
Να πάω να μαζέψω Ραδίκια στο ΧΑΔΑ Λουτρακίου – Κορινθίας ή στο ΧΑΔΑ  Άγιος Βλάσης – Τρίπολης ? ή  να κρατηθεί μυστικό η Πατέντα ανακύκλωσης της εν λόγω εταιρίας και μας την πάρουν οι Κουτόφραγκοι και μείνουμε άνεργοι ????
    
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ .....ΠΟΥ ΚΡΟΥΕΙ ΚΩΔΩΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.