Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ''TRIPOLIS-ARCADIA 2021'' ΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ !!!

ΖΗΤΑ ΑΚΟΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ .




Με αφορμή την ανακοίνωση  από την ειδική επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων Ελληνικών Πόλεων για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού 2021 που συνεχίζουν στην Β΄ φάση και δεν συμπεριλαμβάνει την Τρίπολη είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε στη Δημοτική Αρχή - σε πρώτη φάση - τα παρακάτω ερωτήματα αλλά και επισημάνεις.
Κυρίως γιατί τέτοιου εύρους  εγχειρήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα σοβαρότητα  κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την εμπλοκή  σημαντικών ανθρώπων αλλά και εταιρειών τόσο ως μελών των επιτροπών όσο και ως χορηγών σημαντικών ποσών.
Αλλά και γιατί η επίτευξη ενός στόχου, που πρώτοι εμείς θέσαμε, πιστεύοντας ότι η επιτυχής έκβασή της υποψηφιότητας  TRIPOLIS - ARCADIA 2021 θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην καθιέρωση της νέας ταυτότητας  που  επιδιώξαμε να δώσαμε στον διευρυμένο Δήμο Τρίπολης με τις  παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε τόσο σε θέματα ανάδειξης του αστικού του ιστού και του τεράστιου πολιτιστικού του αποθέματος αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών του δυνατοτήτων.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
1.    Υπεγράφη και με ποιό τρόπο υλοποιήθηκε η Προγραμματική Σύμβαση ύψους 300.000 ευρώ μεταξύ Δήμου Τρίπολης και Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τρίπολης (Κ.Ε.ΔΗ.Τ) για την οργάνωση και λειτουργία Γραφείου Υποψηφιότητας  Πολιτιστικής  Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΓΥΠΠΕ 2021 ) σύμφωνα με τις 940/14 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ: Ω2Ω7ΩΗΡ-ΨΡΟ)  και  1/2015 απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.Τ. (ΑΔΑ: 7Μ96ΟΚΒ5-Π46);
2.    Υπεγράφη ή όχι σύμβαση με τον αναδειχθέντα μειοδότη Πρόχειρου Διαγωνισμού που διενήργησε η Κ.Ε.ΔΗ.Τ.  - με μόνο συμμετέχοντα τον ίδιο - Καλλιτεχνικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Μανωλόπουλο έναντι του ποσού του 70.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. όπως αποφάσισε το Δ.Σ. αυτής στις 29.05.2015 (ΑΔΑ: 6Λ3ΓΟΚΒ5-Ν8Ε) αλλά και την αναδειχθείσα μειοδότρια Πρόχειρου Διαγωνισμού που διενήργησε επίσης η Κ.Ε.ΔΗ.Τ.  - με μόνη συμμετέχουσα την ίδια - Σύμβουλο Επικοινωνίας Εταιρεία: "ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ - ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Π.Ε. (STRATEGY & COMMUNICATION ADVISORS) που - έναντι του ποσού του  58.605 ευρώ  πλέον  Φ.Π.Α. όπως αποφάσισε το Δ.Σ. αυτής επίσης στις 29.05.2015 (ΑΔΑ: 7ΥΙ8ΟΚΒ5-ΦΩΙ);
3.    Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου  για αποδοχή των χορηγιών: 
α. Του κ. Αθανασίου Μαρτίνου ποσού 50.000 ευρώ (579/2015 Ο.Ε. -ΑΔΑ: Ω3ΠΩΩΗΡ-ΖΥΥ) για απ' ευθείας πληρωμή σε μελετητές και άλλους αναδόχους έργων,
β. Της  ΕΛ. ΤΕΧΝ. ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. ποσού 10.000 ευρώ (868/2015 Ο.Ε.  - ΑΔΑ: ΒΝΡΙΩΗΡ-ΣΗΣ) για κάλυψη μέρους των υπηρεσιών Συμβούλου Επικοινωνίας και
γ. Της ΠΟΚΑΣ - ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ποσού 15.000 ευρώ (103/2016 Δ.Σ. - ΑΔΑ: 77ΦΙΩΗΡ-ΜΩΡ) για κάλυψη μέρους των υπηρεσιών Καλλιτεχνικού Διευθυντή απ' ευθείας στους αναδόχους, συνδέονται και πως με τις υποχρεώσεις της Κ.Ε.ΔΗ.Τ.  - αν υπάρχουν συμβάσεις - έναντι των "αναδόχων" Καλλιτεχνικού Συμβούλου (Διευθυντή) και Συμβούλου Επικοινωνίας ;
4.  Η χορηγία της Εταιρείας FOURLIS ποσού 50.000 ευρώ για "Δημιουργία VIDEO της παρουσίασης της υποψηφιότητας που απαιτεί ο φάκελος της υποψηφιότητας"  την οποία αποδέχθηκε με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τρίπολης  (617/2015 - ΑΔΑ: ΩΖΥ7ΩΗΡ-ΒΞ8)  να  εξαντλήθηκε στη "συρραφή" των πλάνων που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και  την ποιότητα του οποίου αμφισβήτησε από βήματος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής ;;;
Συνεχίζοντας αυτή την πρώτη μας παρέμβαση για την ατυχή έκβαση της προσπάθειας του Δήμου μας, επισημαίνουμε ότι ενώ ξεκινήσαμε με πρώτο μεγάλο βήμα την παρουσία της Τρίπολης, μέσω της έκθεσης με  δεκάδες  χιλιάδες επισκέπτες και τεράστια δημοσιότητα σε εθνικά και διεθνή μέσα, για πάνω από ένα μήνα,  καινοτόμων γλυπτών του συμπατριώτη μας Νίκου Φλώρου,  στο Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της  Αγίας Πετρούπολης, της μοναδικής μεγαλούπολης στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ως μνημείο αρχιτεκτονικής και πολιτισμού, το οποίο αντικατοπτρίζεται σε περισσότερα από 4000 αξιοθέατα και μνημεία της, σε 250 μουσεία, 50 θέατρα και 80 αίθουσες τέχνης, η προσπάθεια στη διαδρομή εκφυλίστηκε σε ανούσιες και δαπανηρές δημοσιοσχεσίτικες εκδηλώσεις περιορισμένης εμβέλειας με παραδείγματα:
Συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών: "Ματιές στην επανάσταση του 1821: Η ζωή του Θ. Κολοκοτρώνη μέσα από τα έργα του Αλέκου Κοντόπουλου και φιλελληνικά ωρολόγια" με αρχικό προϋπολογισμό 14.881,55 (ΑΔΑ: 70ΖΒΩΗΡ-ΞΛΜ) που μαζί με τα "παρελκόμενα"  ξεπέρασε τις 20.000 - φαίνεται τα ωρολόγια θα ήταν "Rolex" - και το - άρπα κόλλα - διεξαχθέν Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ "TRIPOLIS - ARCADIA 2021 SCREENINGS -2015" με ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία έναντι 20.400 ευρώ, μάλλον για "πειστούν" κάποιοι "επώνυμοι" να συμμετάσχουν σε επιτροπές της υποψηφιότητας.
Αλλά και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής - αλήθεια με τι είδους συμβατική σχέση  - κ. Γεώργιος Χριστοδουλόπουλος  τελευταία φορά που συγκάλεσε τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Νοέμβριος του 2014.
Πιθανώς ως φέρων τον βαρύγδουπο τίτλο: "Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας" απαξιούσε να "συγχρωτισθεί" μαζί μας ενώ φρόντισε να απαξιώσει και το ρόλο της Γενικής Συμβούλου της Προετοιμασίας της Υποψηφιότητας,  Αρχιτέκτονα - Πολεοδόμου Μηχανικού του Α.Π.Θ., κατόχου Διδακτορικού Τίτλου σχετικού με  τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  Αναστασίας Πάπαρη με την οποία είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια επιλέγοντας νέους συνεργάτες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Στις ογδόντα (80) σελίδες του Bid Book δηλ. της Πρότασης της Υποψηφιότητας - η επιμέλεια, σχεδιασμός και παραγωγή του οποίου υλοποιήθηκε με μέρος  - 14.760 ευρώ -της συνολικής χορηγίας των 29.520 ευρώ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου - ΒΙΟΧΑΛΚΟ - περιλαμβάνονται κυρίως μόνο ονόματα επιτροπών, φωτογραφίες και η αποτύπωση της κατάστασης όπως παρουσιάστηκε από εμάς στις 18.02.2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.
Κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός, μόνο  απλοϊκές  αναφορές σε παρεμβάσεις στον πολιτισμό κόστους 10.900.000 ευρώ καθώς και στον αστικό ιστό της πόλης (κτίρια κ.λ.π.) κόστους 34.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Επειδή η TRIPOLIS - ARCADIA 2021 πρέπει να σταματήσει στην ατυχή της έκβαση και να μη δημιουργήσει οικονομικές ή άλλου είδους  παρενέργειες στο Δήμο Τρίπολης, προτείνουμε την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου όπου θα κληθούν όλοι όσοι ενεπλάκησαν στην υποψηφιότητα να καταθέσουν απολογισμό των πεπραγμένων τους και να εκθέσουν πιθανές εκκρεμότητες ώστε το κλείσιμο τουλάχιστον  του Φακέλου της Υποψηφιότητας να έχει τα εχέγγυα της στοιχειώδους διαφάνειας και νομιμότητας.
ΤΡΙΠΟΛΗ 28.02.2016
Για την Δημοτική Παράταξη ΝΕΑ Τρίπολη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.