Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΓΚΡΙ ΦΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ !!! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ !!!




Δημόσια έργα σε γκρι φόντο στην Πελοπόννησο - Media

 ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ  3-9-2014
Νέος έλεγχος της Eυρωπαϊκής Yπηρεσίας Kαταπολέμησης της Aπάτης για να φωτιστούν τα μυστήρια
Τα δημόσια έργα στην Πελοπόννησο, και ειδικότερα η… χρυσοτόκος οδοποιία, προσελκύουν το ενδιαφέρον των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. Κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ανέλαβε να ξεκαθαρίσει αυτά που για την Πελοπόννησο παραμένουν… γκρίζα μυστήρια.
Οι έλεγχοι του ευρωπαϊκού ΣΔΟΕ (OLAF) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν πάψει, απ’ ό,τι φαίνεται, να αποτελούν είδηση. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για νέο έλεγχο που επί μέρες πραγματοποίησε κλιμάκιο της OLAF πριν από δύο εβδομάδες, επικεντρώνοντας σε δύο μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, δεν διαψεύσθηκαν.
Αντίθετα, η πρώην αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή Ντίνα Νικολάκου με δήλωσή της αποκάλυψε ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει ελέγχους και τον περασμένο Ιούνιο, πανηγυρίζοντας σχεδόν καθώς, όπως είπε, οι έλεγχοι αυτοί επιβεβαιώνουν τη χρηστή διαχείριση και τη διαφάνεια…
Έργα με παρελθόν
Το τι θα αποδειχθεί εν τέλει από τους ελέγχους της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της Απάτης μένει να το δούμε, αλλά και να το συγκρίνουμε με την αναποτελεσματική μέχρι στιγμής ενασχόληση, με τις ίδιες ή ανάλογες υποθέσεις, της ελληνικής Βουλής, της Δικαιοσύνης και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Τα δημόσια έργα στην Πελοπόννησο, άλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει το «Ποντίκι» τον περασμένο Μάρτιο (20.3), έχουν πολύ… πλούσιο παρελθόν και χρυσοφόρο μέλλον.
Οι αποκαλύψεις που έκανε το «Ποντίκι» πριν από έξι μήνες, παρουσιάζοντας τις «τρύπες» σε συγκεκριμένα έργα, συγκαταλέγονται στο πεδίο της έρευνας της OLAF.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο τωρινός ευρωπαϊκός έλεγχος επικεντρώθηκε σε δύο μεγάλα οδικά έργα, γύρω από τα οποία εξελίχθηκε και εξελίσσεται «χορός» εκατομμυρίων, ένα στην Αρκαδία και ένα στη Λακωνία. Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει ως αφετηρία τα μεγάλα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαν να ρίχνονται στον Πίθο των Δαναΐδων…
Πριν από περίπου δύο χρόνια (Ιούνιος 2012) κατακυρώθηκε το έργο για την ολοκλήρωση του οδικού τμήματος Κουμπίλα - Λουλούδι (τμήμα του δρόμου Τρίπολη - Άστρος, στην Αρκαδία), προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία Ηλιοχώρα του ομίλου Τέρνα.
Το θέμα αυτό έφτασε μέχρι και στη Βουλή, δεδομένου ότι, παρά τον νόμο Σουφλιά που απαγορεύει οι εκπτώσεις των δημόσιων έργων να είναι χαμηλότερες του 12%, η συγκεκριμένη κατασκευαστική είχε δώσει έκπτωση μόλις 4%. Δεύτερος μειοδότης, με έκπτωση 3%, είχε αναδειχθεί η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ Κατασκευαστική (ανήκει και διοικείται από τον αδελφό και τα δύο παιδιά του περιφερειάρχη Π. Τατούλη). Αμέσως μετά την κατακύρωση του έργου, οι δύο μειοδότριες εταιρείες «συνέπτυξαν τις δυνάμεις τους» και ανέλαβαν ως κοινοπραξία την ολοκλήρωση του έργου. Αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι η αρχική κατασκευάστρια του έργου Κουμπίλα - Λουλούδι, Τεχνική Υδροκατασκευαστική, που είχε φτιάξει τους πυλώνες της γέφυρας (2009), είχε δηλώσει πρόθεση να ολοκληρώσει το έργο με μόλις 1 εκατ. ευρώ.
Έργα - φαντάσματα
Αν για την Αρκαδία το «έργο - σύμβολο» της διαχείρισης της περιφέρειας είναι το Κουμπίλα - Λουλούδι, για τη Λακωνία υπάρχουν δύο έργα - φαντάσματα στα οποία έχουν «κατατεθεί» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μέσα στο καλοκαίρι δόθηκε για άλλη μια φορά στην κυκλοφορία το τμήμα της Παράκαμψης Βουτιάνων, στον δρόμο Τρίπολη - Σπάρτη. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου 18 εκατ. ευρώ, είχε εγκαινιασθεί δύο φορές με τυμπανοκρουσίες και είχε καταρρεύσει τρεις! Την τελευταία ανακατασκευή του δρόμου ελάχιστων χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 2,3 εκατ., είχε αναλάβει η εταιρεία Triton Act. Τώρα οι Σπαρτιάτες περιμένουν να δουν αν ο φετινός χειμώνας θα περάσει δίχως αυτήν τη φορά να… βουτήξει ο δρόμος για άλλη μια φορά στο κενό.
Εκεί, όμως, που πραγματικά γίνεται… του ΕΣΠΑ, είναι στον δρόμο Σκούρα - Πυρί, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, τμήμα της εθνικής οδού που θα ένωνε τη Σπάρτη με τη Μεγαλόπολη.
Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος σήμερα δεν θα μπορέσει να δει τίποτα περισσότερο από εκχερσωμένα χωράφια και κάποια υποστυλώματα μιας γέφυρας στον Ευρώτα. Κι όμως, για την… «ολοκλήρωση του έργου» το ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε μια εταιρεία που διαλύθηκε και… εξαφανίστηκε από τον χάρτη των κατασκευαστικών.
Το σύνολο του εμφανιζόμενου ως εκτελεσμένου έργου (αν και στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τα 4-5 εκατ. ευρώ) είναι 16,8 εκατομμύρια, που εισπράχθηκαν από το Περιφερειακό Ταμείο και με προεξόφληση από τις τράπεζες. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι, ενώ ο ανάδοχος είχε κηρυχθεί έκπτωτος και του είχε καταλογισθεί να επιστρέψει 5 εκατ., καμιά από τις αρμόδιες διευθύνσεις της περιφέρειας (τεχνικές υπηρεσίες, επιβλέπων μηχανικός κ.ο.κ.) δεν αντέδρασε έγκαιρα.
Η υπόθεση «Σκούρα - Πυρί» εκκρεμεί εδώ και 3 χρόνια στη Δικαιοσύνη (Εισαγγελία Σπάρτης) ενώ στη δικογραφία έχουν ενσωματωθεί και δύο εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες των υπευθύνων της περιφέρειας. Κι όμως, παρά τις σοβαρές αυτές εκκρεμότητες, τα ίδια πρόσωπα παραμένουν και σήμερα στις θέσεις - κλειδιά της περιφέρειας και με τη δική τους σύμφωνη γνώμη και υπογραφή η «Ολοκλήρωση του έργου παράκαμψης Σπάρτης Σκούρα - Πυρί» επανεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2013, για ποσό 21,5 εκατ. ευρώ! Τον περασμένο Μάιο η περιφέρεια υπέγραψε εργολαβικό συμφωνητικό με την εταιρεία Πρίσμα Δομή για την εκ νέου κατασκευή του δρόμου (προϋπολογισμού 19,6 εκατ.) αντί ποσού περίπου 12,5 εκατομμυρίων.
Ποιος έλεγχος…
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίθουν στοιχείων που αποτελούν πραγματικό… θησαυρό για τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό πάντως που παραμένει δυσεξήγητο είναι η «μακαριότητα» των ελληνικών αρχών μπροστά σε υποθέσεις που έχουν τεθεί σε γνώση τους.
Για την παρουσία κλιμακίου της OLAF, πάντως, στην Τρίπολη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου οι 9 περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα, υπογραμμίζοντας ότι «με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμούσες καταγγελίες στα χέρια του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης, ερωτάται ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αν πράγματι διεξάγεται έλεγχος και, αν ναι, πότε προγραμματίζεται η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την πορεία του ελέγχου και τα έργα στα οποία αφορά; Αν ισχύει, ο έλεγχος έχει γίνει αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας; Και αν έχει προηγηθεί έλεγχος για άλλα έργα που πραγματοποιήθηκαν με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια και ποια τα αποτελέσματά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.